[fusion_text]Bazı böbrek hastaları vericileri olmasına rağmen kan ve doku uyuşmazlığı nedeniyle kendi vericilerinden böbrek alamamaktadırlar. Aynı durumdaki iki çift arasında birinin vericisinden diğerinin alıcısına böbrek nakli yapılmasına çapraz nakil denmektedir.
Çapraz nakil ( değiş tokuş, takas ) yöntemi doku cross uyumsuzluğunda da uygulanan bir yöntemdir. Alıcı ve verici arasındaki kan grubu uyumu olmaması sorununu böbrek kardeşliği yani çapraz nakil yöntemi ile aşmak mümkün olabilmektedir. Bu durumda mesela A kan grubuna sahip alıcı ve B grubuna sahip vericisi olan bir çift ile B grubu alıcı ve A grubu vericisi olan çift arasında verici değimi yapılabilmektedir. Her iki çiftin operasyonu, alıcı ve vericilerin ameliyathaneye aynı anda kabulü ile gerçekleşmektedir.İlk defa Kore’de uygulanmaya başlandı. Ülkemizde de 2000 li yıllardan beri çapraz nakil yapılmaktadır.
Bu yöntemin hızla arttırılması, bu yöntemi uygulayan ekiplerin çoğalması ülkemizdeki böbrek bekleme (ölüm bekleme listesi ) listelerinin kısalması anlamına gelmektedir. Doku ve kan uyumu gerçekleştiği sürece birbirlerine böbreklerini ( böbrek kardeşliği ) vererek böbrek bekleme listesinden en kısa sürede çıkarak sağlıklarına kavuşmuş oluyorlar.[/fusion_text]