Böbreklerimiz vücudumuzdaki görevleri
- Böbrekler vücudu zararlı artıklardan temizler. Vücudumuzda metobolizma sonucu meydana gelen zararlı ve işe yaramayan üre, kreatinin ve ürik asit gibi maddeleri idrar ile dışarı atarlar.
- Kan yapımını ve pH’sını ayarlar. Kanın pH’sı 7,4 tür. Bu değerin 7 ile 7,7 gibi dar bir aralıkta tutulması gereklidir. Bu değerler dışındaki değerler hayatla bağdaşmaz. Bu dengeyi akciğer ve böbrek sağlar.
- Böbreklerin bir diğer görevi ise vücudun su-tuz dengesinin ve tansiyonun ayarlanmasıdır. Çok su içildiği zaman idrar miktarı çoğaltılır; çok tuzlu gıdalar yenildiği zaman da idrarla çıkarılan tuz miktarı artırılır. Ayrıca, potasyum içen yiyecekler fazla tüketildiğinde de böbrekler bir bilgisayar gibi çalışarak vücuda fazla gelen potasyumu dışarı atarak kimyasal dengenin korunması sağlanır.
- Vücut sıvılarının bileşimlerini, doku sıvısı ile hücredeki su miktarlarını belirli yoğunlukta tutmak.
- Böbrekler kemiklerin sağlıklı olmasına yardım eder. Kemiklere sert yapısını veren kalsiyum ve fosfor isimli maddeler gıdayla alındıktan sonra bağırsaktan emilir ve kemiklere yerleştirilir. Bu işleri düzenleyen D vitaminini yapmak, fazla gelen kalsiyumu ve fosforu dışarı atmak böbreklerin görevidir.
- Vücuttaki su miktarının ayarlanması hipofizden salgılanan antidüretik hormon (ADH ) tarafından yapılır. ADH az salgılandığında şekersiz diyabet hastalığı ortaya çıkar.
- İçilen ilaçların arta kalan kısımlarının ( bunlar vücut için zararlı olabilir ) vücuttan uzaklaştırılmasını sağlamak da böbreklerin görevlerindendir.
